Relațiile de prietenie ale copilului

De ce prietenia ocupă un loc atât de important in viaţa noastră? Prietenia se învaţă în copilărie? Ce influenţă are gaşca de prieteni asupra copilului?

Există prietenii legate în anumite momente ale vieţii şi prietenii de-o viaţă. Când o persoană ne devine prieten pe viaţă? Când avem încredere absolută în omul respectiv. Când ţinem la el. Când îl cunoaştem foarte bine. Când ne leagă amintiri comune, vesele sau triste. Când găsim asemănări între noi. Când am face orice să-l ajutăm, pentru că suntem siguri că şi el ar face la fel. Când îl putem suna la orice oră. Când ne sfătuim reciproc.

Prietenia însumează o mulţime de sentimente. Sinonimă cu stima, respectul, înţelegerea, bunăvoinţa, atenţia reciprocă, loialitatea, prietenia este un sentiment durabil, care leagă două persoane, cel mai adesea din copilărie. Relaţiile de prietenie autentice contribuie la structurarea personalităţii fiecăruia dintre noi. Prietenul din copilărie este câteodată mai mult decât un frate. Îi putem spune orice, lucruri pe care nu le-am putea discuta cu un frate. Faţă de un prieten adevărat nu avem secrete.

Principala virtute a prieteniei din copilărie este dezvoltarea autonomiei. Relaţiile familiale, cu părinţii, cu fraţii, sunt importante, dar nu suficiente pentru a forma concepţia despre lume a copilului. Un copil care nu depăşeşte pragul familiei se poate confrunta cu dificultăţi de adaptare în societate, izolare, depresie. Formarea unor relaţii în afara universului familial înseamnă de fapt primii paşi ai copilului în societate. Prietenia din copilărie este puternic ancorată în memorie. De aceea, amintirile din această perioadă provoacă celor doi prieteni emoţii intense. Sentimentele, emoţiile, trăirile interioare sunt deseori lăsate deoparte în relaţiile stabilite la vârste adulte. Pe când principalul liant al prieteniilor care prind rădăcini în copilărie este afectivitatea.

Prietenii au o mare influenţă în dezvoltarea oricărui copil. Ca să evităm problemele ulterioare, create de influenţa negativă a acestora, este nevoie să luăm măsuri din timp şi să nu scăpăm situaţia de sub control. Astfel, discuţia permanentă cu copilul, căruia va trebui să-i fii mai întâi prieten, apoi părinte, este foarte importantă pentru a-l îndruma pe calea cea bună.