Sarcina consecutivă după 35 de ani

Un studiu publicat în Jurnalul Asociaţiei medicale americane (Jama) atrage atenţia asupra sarcinii consecutive după 35 de ani. Concluzia cercetătorilor este următoarea: un interval mai scurt de un an de la prima sarcină ar putea creşte riscurile în cazul celei de-a doua sarcini (sau a treia, în funcţie de caz), mai ales dacă viitoarea mamă a depăşit vârsta de 35 de ani. Publicaţia are 48 de apariţii de-a lungul unui an şi conţine editoriale, cercetări şi studii originale din domeniul ştiinţei biomedicale. Primul număr a ieşit pe piaţă în 1883, iar revista a fost fondată de Nathan Smith Davis, un pionier al ştiinţei medicale şi un susţinător al educaţiei medicale în America.

După cât timp e mai bine să rămâi însărcinată pentru a doua oară?

Care ar fi distanţa ideală între naşterea primului copil şi naşterea celui de-al doilea copil? Răspunsul depinde de fiecare, pentru că, odată ce ai devenit mamă, ştii exact ce presupune acest „job“: viaţa ţi se schimbă radical şi, dacă nu ai un ajutor – din partea partenerului, al familiei sau al unei bone -, mai mult ca sigur nu eşti străină de nopţile nedormite, mersul la consultaţii, gestionarea problemelor care apar, pentru că nu te-a pregătit nimeni să fii mamă şi pentru că nici bebe nu a venit pe lume cu un manual de utilizare. În schimb, dacă te concentrezi pe partea bună a lucrurilor şi ai un mod pozitiv de a vedea viaţa alături de un copil, vei privi acest al doilea bebeluş ca pe o nouă minune în viaţa ta. În plus, cel mic va avea un frate/o soră, hăinuţele vor trece de la unul la altul, tu vei fi intrat deja în „tainele“ creşterii unui copil. În general, este indicat ca între cele două sarcini să treacă o perioadă de 18 sau 24 de luni, deoarece, odată cu înaintarea în vârstă, sunt şanse să apară anumite riscuri.

Rezultatele studiului la femeile peste 35 de ani

Cercetări noi, realizate pe un număr de 148.544 de graviduţe, din Canada, pe o durată de zece ani, precizează următorul detaliu: un interval mai mic de un an între sarcini ar putea duce la consecinţe mai puţin fericite pentru femei. Mai exact, pentru femeile cu vârsta peste 35 de ani, sarcina consecutivă (la o distanţă de 3, 6 sau 9 luni) sporeşte riscul unor complicaţii (în cazul viitoarei mame), acest lucru nefiind valabil pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 20 şi 34 de ani. În schimb, riscurile se transferă asupra bebeluşului la femeile între 20 şi 34 de ani, atunci când intervalul este de doar şase luni (riscul de naştere prematură spontană creşte cu 59% raportat cu situaţia în care intervalul este de 18 luni). Intervalul este calculat ca durata dintre naşterea primului copil şi data conceperii celui de-al doilea.

Ce se întâmplă cu organismul după naştere

Fie că ai născut natural sau prin cezariană, organismul are nevoie de recuperare şi de readaptare. Din punct de vedere mental, mama va fi nevoită să se obişnuiască cu noile provocări şi, de asemenea, să fie pregătită pentru reluarea relaţiilor sexuale (atât fizic, cât şi psihic). Deseori, după ce vine un copil pe lume, libidoul scade, întreaga atenţie şi grijă redirecţionându-se spre cel mic. Majoritatea medicilor recomandă abţinerea de la raporturile sexuale în primele 6 săptămâni de la naştere. Dacă e să ţinem cont de noile cercetări şi de riscurile pe care le presupun sarcinile consecutive (atunci când intervalul este sub 1 an), ideal este să amânăm momentul şi să apelăm pentru o perioadă la metode contraceptive. Riscurile apariţiei unor complicaţii, la mamă sau la făt, sunt mici, însă există. Prin urmare, mai bine este să fim precauţi decât să trecem apoi prin situaţii pe care nu le mai putem controla, cel puţin din punct de vedere emoţional.

Vă amintiţi povestea Irinei Manolache?

O găsiţi în întregime pe site-ul revistei, revistacsp.ro, la rubrica „Interviu special“. Irina, autoarea blogului mamala40deani.ro, a devenit mamă de fetiţă la 40 de ani, iar la 42, fericirea a devenit completă: a născut şi un băieţel! Iată o frântură din povestea ei: „40 de ani nu este neapărat vârsta ideală la care să ai copii. Și spun asta pentru a le încuraja pe femei să facă copii mai devreme. Eu însămi mi-am dorit copii mai devreme, dar nu s-a putut. Thea s-a lăsat destul de mult așteptată, în ciuda eforturilor noastre de a o avea și a venit la noi în familie ca o minune, atunci când nu credeam că voi mai fi mamă. La doi ani distanță, Petru a venit să întregească minunile din viața noastră. De data aceasta, fără nici un efort, fără nici un tratament, am făcut un copil la 42 de ani. Dar pentru cele cărora li se întâmplă să facă un copil la 40 de ani, le spun că aceasta e o șansă pe care o capătă în călătoria aceasta de mamă. Sigur că există frici, sigur că sunt mai mari ca la vârste mai tinere, însă un doctor bun, care să recomande analizele potrivite, cu care să comunice bine, face minuni. Așadar, curaj!, se poate. Eu sunt un exemplu și ca mine sunt din ce în ce mai multe femei din ziua de azi care, din diverse motive, ajung să facă copii mai târziu“.10