Scurte istorisiri cu tați

Emoționante sau amuzante, din viața reală ori inspirate din filme, iată câteva povești cu tați în rol principal.

Cum a început un copil să apreciez valoarea muncii

„Tatăl meu deținea o mică afacere cu fructe într-un magazin situat pe o stradă aglomerată. Pe trotuarul din fața magazinului se adunau praf și mizerie, prin urmare trebuia măturat zilnic. La vârsta de 6 ani, obișnuiam să mă ascund după sacii de cartofi atunci când tata îmi spunea să fac curat. Odată, însă, când curățam locul, am găsit printre resturi niște dolari. Habar n-aveam cine îi pusese acolo. Bineînțeles că tata era cel care o făcuse. Curând, am început să dau cu mătura din proprie inițiativă, chiar dacă știam că nu voi mai găsi bani.“

Notă: Povestea a fost publicată pe site-ul revistei „Reader’s Digest“ (www.rd.com) și face parte dintr-un calup de „14 istorisiri scurte despre cei mai buni, mai curajoși și înțelepți tați din lume“.

Alături de tata, în prima și ultima zi de școală

Povestea lui Brittany Gayler a făcut valuri pe internet după ce aceasta a publicat o poză cu ea și tatăl ei, Jason Gayler. La prima vedere, pare o simplă imagine cu doi oameni mergând. Dar în spatele acestei imagini stă o întreagă istorisire… Jason Gayler s-a uitat într-o zi pe niște fotografii mai vechi și a găsit printre ele una în care își însoțea fetița în prima ei zi de școală. Mintea i-a fost brusc inundată de amintiri, iar emoția l-a copleșit imediat. I-a venit însă o idee. Ce-ar fi dacă și-ar însoți fiica și în ultima ei zi de liceu? Brittany, care avea 18 ani la vremea respectivă, urma să termine liceul. Așa că tatăl i-a făcut o surpriză și a mers cu ea în ultima zi de școală. S-au fotografiat împreună, după care Brittany a postat pe Twitter ambele cadre: ea și tatăl în prima zi de școală și în ultima zi de liceu. Postarea a devenit pe loc virală și a avut un succes neașteptat, chiar dacă celor doi nu le-a trecut niciodată prin cap că vor atrage atenția într-o măsură atât de mare. Numărul uriaș de vizualizări se datorează în mod evident efectului emoționant al postării, dar și ideii originale pe care a avut-o un tată.

Povestea Trabantului roșu

Ștefan (38), un cititor al revistei „Copii și Părinți“, ne-a povestit următoarea întâmplare, poate cea mai amuzantă din seria de amintiri cu tați din acest articol. „Peste tot pe unde mergeam cu ai mei când eram copil, ne deplasam cu Trabantul. Nu am să-l uit niciodată, tata îl iubea enorm. Odată am plecat la drum undeva nu departe de orașul unde locuiam și, înainte de a urca o pantă cu el, s-a rupt cureaua de transmisie. S-a făcut un fum ca în filme. Mama stătea în față, fără să spună nimic – era singura situație în care nu avea nimic de spus! Probabil era speriată, cine știe, însă peste puțin timp avea să-i treacă sperietura… Am coborât eu și tata din mașină și am început să împingem mașina. La un moment dat, a trecut un om pe lângă noi. Văzându-ne cum ne chinuiam, i-a dat tatei un pont, îi spusese că și el trecuse prin așa ceva și că a funcționat. Își rezolvase problema cu un ciorap de damă. Deh, curea de transmisie era mai greu de procurat în condițiile date… Ca printr-o minune, tata și-a amintit de mama, iar continuarea bănuiesc că v-ați imaginat-o deja. Ciorapii au înlocuit cureaua de transmisie! Îmi amintesc că am reușit să pornim din loc, că a fost cea mai aventuroasă călătorie a noastră. Am învățat de la tata că soluții există mereu dacă ai puțină imaginație. Chiar dacă soluțiile astea ne depășesc uneori imaginația!“

Bob Munro din „Excursie cu surprize“, un tată foarte comic

Filmul „Excursie cu surprize“ este regizat de Barry Sonnenfeld și îl are în rol principal pe Robin Williams. Este un excelent film de familie, cu multe situații comice, dar și cu câteva subtile învățături. Bob Munro este tată, are doi copii și pleacă într-o excursie împreună cu ei și cu soția. Închiriază o rulotă, se pregătește de drum și, de-a lungul călătoriei, trece prin mai multe aventuri. Scopul vacanței este de a se reapropia de familie, de a recâștiga bucuria aceea de început, afectată de stres, rutină, trecerea timpului. Tensiunea începe să crească și, odată cu ea și comicul situațiilor, când Munro are de rezolvat în paralel cu excursia și câteva proiecte pentru job, pentru care trebuie să se întâlnească cu șeful lui. De asta depinde viitorul financiar al familiei. Iar unul dintre momentele memorabile este când rulota se scufundă, Bob pare să renunțe la gândul de a se duce după ea, revine asupra gândului, intră în apă și se întoarce victorios pe bicicletă și cu casca de protecție pe cap! Are cu ce să se deplaseze la întâlnirea respectivă! Revenind la învățăturile subtile ale filmului, „Excursie cu surprize“ insistă asupra ideii de a petrece timp cât mai mult în familie și de a aprecia mai mult lucrurile care nu se pot cumpăra cu bani.