Se nasc mai mulți copii când e Lună plină?

Numeroase persoane fac legătura între acest fenomen astronomic și întâmplări de tot feluri: de la agresiuni, sinucideri și nașteri, până la îmbolnăviri sau schimbări de stare. Sunt aceste „credințe“ fondate? Nu, susțin majoritatea studiilor științifice. Miturile continuă însă să funcționeze pentru că oamenii aleg să pună mai mult preț pe explicații mistice decât pe justificări medicale.

Ce este Luna plină

Luna plină este denumirea fazei lunare în care se află Luna văzută de pe Pământ, atunci când este complet luminată de Soare. Fenomenul are loc în momentul în care Luna este în opoziție cu Soarele, Pământul aflându-se aproximativ pe linia care unește cele două astre.

Nașterea și Luna plină

„Unele asistente medicale pun pe seama Lunii pline un număr mai mare de nașteri și de spitalizări, deși zeci de studii au demonstrat că această credință nu este fondată“, explică Jean-Luc Margot, profesor la Universitatea din California (Los Angeles). Studiul lui a fost publicat în revista „Nursing Research“ (journals.lww.com) și confirmă alte cercetări pe aceeași temă: Luna nu are nici o influență asupra numărului de nașteri sau al spitalizărilor. „Luna este inocentă. Nu există nici o legătură între ea și numărul de accidente de mașină, menstruații, episoade depresive, comportamente violente sau activitate criminală“, continuă Jean-Luc Margot.

De ce continuă acest mit?

De ce persistă „credințele“ false și, mai mult, se transmit de la o generație la alta în ciuda dovezilor științifice? Pentru că, potrivit cercetătorului,
constatarea este legată de o prejudecată cognitivă, numită științific „prejudecată de confirmare“ („bias de confirmare“): „oamenii au tendința să interpreteze informația într-un mod care să le confirme credințele, ignorând datele care le contrazic“, precizează profesorul. Dacă au o viață trepidantă când e Lună plină, vor asocia starea de bine cu apariția astrului pur și simplu pentru că le confirmă credința. Iar dacă nu este Lună plină, iar viața continuă să fie trepidantă,
momentele respective vor lua rapid calea uitării din cauza absenței astrului. Cu alte cuvinte, înclinăm să acordăm importanță unui fenomen ce ne confirmă ipotezele, dar îl ignorăm complet în cazul în care le infirmă.