Sedentarismul în rândul copiilor

Sedentarismul este astăzi un adevărat pericol în rândul copiilor, cauzând nu doar o creștere în greutate, ci și o serie de afecțiuni.

Astfel, copiii care nu fac zilnic mișcare sau un anumit tip de activitate fizică sunt predispuși, în timp, la boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, insomnie, depresie, anumite afecțiuni ale sistemului osos, diabet zaharat și, nu în ultimul rând, obezitate.

O serie de studii științifice au dovedit că o singură oră în plus petrecută pe scaun, la calculator, în detrimentul activităților fizice, poate provoca o creștere a presiunii arteriale cu 10%.

Lipsa mișcării în rândul copiilor prezintă implicații destul de grave asupra sănătății pe termen lung. Astfel, aceștia sunt predispuși la apariția diabetului zaharat, diferitelor fracturi din cauza fragilității oaselor, tulburărilor de somn sau a bolilor de inimă.

Pe de altă parte, nu este de neglijat faptul că obezitatea infantilă este astăzi un fenomen extrem de îngrijorător, datele statistice demonstrând că numărul adolescenților care suferă de obezitate s-a triplat în ultimii 30 de ani.

De asemenea, obezitatea este influențată de o serie de factori precum dieta, genetica sau stilul de viață.

Este important de menționat că părinții joacă un rol important în combaterea sedentarismului, prin adoptarea unui stil de viață sănătos și a unei alimentații echilibrate pentru copiii lor.

Cum se poate combate sedentarismul

• părinții sunt responsabili pentru educarea copiilor în favoarea practicării unui sport;
• copiii trebuie încurajați să petreacă cât mai mult timp în aer liber, făcând mișcare. Extrem de benefice pot fi mersul pe jos, pe role și cu bicicleta; important este ca aceste activități să fie constante, cel puțin 5 zile pe săptămână, și să cuprindă un interval de 60 de minute;
• pot face exerciții tip aerobic sau să participe la jocuri sportive;
• în situația în care un copil este deja adeptul sedentarismului, i se va recomanda o creștere progresivă a activităților fizice.

Astfel, este indicat ca primele sesiuni de mișcare să fie scurte și mai puțin intense, ulterior putând crește în intensitate, durată și frecvență.

Sursa: Sfatulmedicului.ro