Siguranta auto

 

noutati-martie-2014

Asigurarea celor mai bune condiţii de călătorie pentru copii este esenţială pentru siguranţa şi confortul lor. Pornind de la nou-născuţi şi până la copiii cu vârsta de 12 ani, sau cu înălţimea sub 150 cm, există, prin lege, obligativitatea utilizării scaunelor auto corespunzătoare fiecărei etape de dezvoltare.
Pentru a avea certitudinea unei siguranţe sporite în selectarea unui scaun auto este important să luaţi în considerare următoarele teste:

TESTELE DE OMOLOGARE

Scaunul auto trebuie să fie omologat conform normativelor europene în vigoare. Un scaun auto trebuie să fie conform cu standardul ECE R-44/03 sau R 44/04. Acest standard este supus cerinţelor stricte de aprobare şi garantează siguranţa. Cu toate acestea, criteriile şi testele de impact ale acestor omologări obligatorii reprezintă numai o cerinţă minimă legală.

TESTELE DE CONSUM

Spre deosebire de testele obligatorii, cerute de lege pentru scaunele auto pentru copii, cerinţele testelor de consum sunt, de obicei, mult mai exigente. De exemplu, testele de impact efectuate anual (Stiftung Warentest, ADAC, ÖAMTC, TCS, RACE, ANWB, Test-Aankoop etc.) sunt mult mai exigente faţă de testele de omologare prevăzute de lege. În cazul acestor teste fiecare scaun auto pentru copii suferă mai multe simulări de accidente (impact frontal, lateral) implicând o forţă considerabil mai mare. Sunt evaluate siguranţa construcţiei scaunului şi combinaţia sistemului de fixare care “creşte” o dată cu copilul.
Numai cele mai noi modele sunt testate în testele de consum
Prin urmare, rezultatele din ultimii ani oferă o bază bună pentru comparaţie. Testele de consum oferă o imagine valoroasă, de ansamblu, a performanţelor legate de siguranţă a diferitelor produse, şi sunt extrem de utile atunci când se ia o decizie de cumpărare.
Cu toate acestea, decizia nu trebuie luată doar pe baza testelor. Deosebit de importante sunt şi următoarele considerente:
– Uşurinţa de montare/ demontare a scaunului auto în maşină;
– Existenţa elementelor de siguranţă, cum ar fi sistemul ajustabil integrat de protecţie laterală în caz de impact, ce protejează capul, gâtul şi coloana vertebrală, existenţa polistirenului expandat, care absorbe energia în caz de impact lateral, protejând capul şi trunchiul copilului etc.;
– Elementele de confort pentru copil;
– Modalitatea de prindere în maşină. Scaunele care au sistemul isofix încorporat sau scaunele care se pot monta pe o bază isofix sunt mai sigure şi mai uşor de manevrat.

Alegerea scaunului auto potrivit fiecărui copil este o decizie importantă. Ideală este o călătorie cu un scaun auto cât mai sigur şi mai confortabil!

Comments

comments