Sindromul alcoolic fetal (SAF)

Consumul de alcool în timpul sarcinii poate avea consecințe grave și ireversibile asupra fătului. Sindromul alcoolic fetal (SAF) este unul dintre ele.

Alcoolul este toxic pentru făt în toate stadiile de dezvoltare, dar mai ales în primele. Din clipa în care gravida bea un pahar, alcoolul trece în placentă și apoi în sângele bebelușului, într-o concentrație egală cu cea a mamei. Alcoolul traversează bariera placentară și ajunge la copil prin vasele din cordonul ombilical. Chiar dacă ficatul gravidei metabolizează alcoolul din sânge, ficatul fătului se dezvoltă complet spre mijlocul sarcinii, prin urmare, va procesa cu greu cantitatea de alcool pe care a primit-o.

Ficatul, un organ complex: când începe să se formeze și ce rol are

Ficatul are o caracteristică unică în rândul celorlalte organe din corpul uman: are capacitatea de a se regenera. Celule se reîntregesc odată distruse în urma unei boli sau a unei leziuni pe termen scurt. Atunci când, însă, leziunile se repetă și sunt pe termen lung (bolile cronice), modificările devin ireversibile. Pentru că este foarte activ (mai este numit „uzina“ organismului, îndeplinind peste 500 de funcții), când ficatul suferă, întregul corp este bolnav. Semnele care indică faptul că funcțiile i-au fost compromise grav sunt: oboseala cronică, lipsa de concentrare, migrene, crampe abdominale, transpirația excesivă, halena, alergiile, anxietatea, apariția petelor pe piele, dezechilibre hormonale. Revenind la dezvoltarea ficatului la făt, embrionul este format din trei straturi, trei foițe primare: ectodermul, mezodermul și endodermul. Endodermul este cel care se va transforma în plămâni și tubul digestiv, ficat, pancreas și glanda tiroidă. Endodermul se află la interior, celelalte două, ectodermul și mezodermul, la exterior și între celelalte două foițe. La 7 săptămâni de sarcină sau 5 după concepție, ficatul formează celulele roșii până când măduva hematogenă va prelua acest rol. În săptămâna 10, majoritatea organelor vitale – rinichi, creier, plămâni și ficat (care acum produce celulele roșii ale sângelui în locul sacului vitelin) – funcționează, dar continuă să se dezvolte în perioada rămasă din sarcină. Sacul vitelin, numit și sacul Yolk sau vezicula vitelină, este un sac membranos atașat embrionului, căruia îi oferă substanțele nutritive de care are nevoie. În săptămâna 11, rinichii, ficatul, creierul și plămânii continuă să funcționeze și să se perfecționeze în perioada următoare.

SAF, o realitate care trece granițele

În fiecare an, în Franța de exemplu, se nasc aproape 7000 de bebeluși (un procent de 1%) care prezintă tulburări de comportament și de dezvoltare, mai mult sau mai puțin vizibile, din cauza expunerii la consumul de alcool în timpul sarcinii. Și câteva alte sute au malformații grave. Sindromul alcoolic fetal reprezintă forma cea mai severă a consumului de alcool în perioada gravidității. În cele mai dese cazuri, mamele beau mai mult de cinci, șase pahare pe zi încă din primele stadii ale sarcinii. Raluca Tocariu, medic specialist neonatolog, a explicat efectele consumului de alcool asupra fătului, în cadrul campaniei de conștientizare #9cu0 (9 luni cu 0 alcool): „Adulții au o enzimă în corp care sintetizează alcoolul. O au și feții, dar în cantitatea mult mai mică și variază, în funcție de condiția genetică, de la un făt la altul. Lipsa enzimei duce la acumularea unei cantități mari de alcool în corp, fapt ce împiedică absorbția substanțelor nutritive de către făt. Lipsa hranei duce la probleme de dezvoltare care apar la făt fie în perioada intrauterină, fie după naștere“.

Simptomele sunt complexe, de la ușoare, la moderate și severe

Principalele simptome ale bebelușului, care rezultă din consumul de alcool în sarcină sunt:
– fizionomia modificată: cap mic, față mică, ochi mici (trăsături greu de recunoscut la vârste mici, dar care devin mai evidente la 2-3 ani);
– probleme de creștere: copiii născuți din mame consumatoare de alcool au o medie de înălțime mai mică decât în cazul copiilor născuți din mame care nu au consumat alcool;
– tulburări de învățare și de comportament;
– defecte congenitale: malformații ale globilor oculari, urechilor, inimii, tractului urinar, oaselor;
– consumul de alcool în timpul sarcinii poate duce la avort spontan, naștere prematură sau dimpotrivă, peste termen (> 42 săptămâni).

Notă: Efectul consumului mic de alcool asupra fătului (unul sau două pahare) nu este un subiect încă rezolvat. Unele studii au menționat tulburări cognitive sau comportamentele la copil, dar au fost contrazise de alte cercetări. Pentru a nu exista îndoieli, recomandabil este ca, în timpul sarcinii și în perioada alăptării, să se evite consumul de alcool. De cele mai multe ori, motivele care o determină pe viitoarea mamă/ mamă să bea alcool sunt anturajul, starea psihică proastă sau sărăcia.

Surse documentare: sfatulmedicului.ro, reginamaria.ro, totuldespremame.ro, parents.fr

Comments

comments