Sportul în sarcină: ce spun americanii

Exercițiile fizice regulate în toate etapele vieții, inclusiv în perioada sarcinii, aduc numeroase beneficii sănătății. Sarcina este o perioadă ideală pentru a menține sau pentru a adopta un stil de viață sănătos. Colegiul american al obstetricienilor și ginecologilor face următoarele recomandări:

1. Activitatea fizică în timpul sarcinii are riscuri minime și s-a demonstrat că există beneficii asupra sănătății multor femei, deși pot fi necesare modificări în rutina exercițiilor date fiind transformările anatomo-fiziologice normale și cerințele fetale.

2. Se impune o evaluare clinică amănunțită înainte de a i se recomanda gravidei un program de exerciții, pentru a exista certitudinea că nu sunt motive medicale pentru evitarea lor.

3. Femeile care nu prezintă complicații medicale ce le-ar putea afecta sarcina ar trebui încurajate să facă exerciții fizice de formare a rezistenței înainte, în timpul și după sarcină.

4. Medicii obstetricieni și ginecologi ar trebui să evalueze cu atenție femeile cu complicații medicale sau de natură obstetrică înainte de a le recomanda activități fizice în timpul sarcinii. Deși frecvent prescris, repausul la pat este rar indicat, în majoritatea cazurilor fiind preferabile activitățile fizice lejere (asemenea celor postoperatorii – plimbări ușoare, mișcări care nu sunt foarte solicitante și nu afectează organismul).

5. Activitatea fizică regulată în timpul sarcinii îmbunătățește sau menține condiția fizică, ajută la gestionarea greutății, reduce riscul de diabet gestațional la femeile obeze și îmbunătățește starea de spirit.

6. Este nevoie de cercetări suplimentare care să studieze efectele exercițiilor fizice asupra urmărilor/ transformărilor specifice sarcinii și care să clarifice cele mai eficiente metode de consiliere comportamentală, dar și intensitatea și frecvența optimă a exercițiilor. Este nevoie, de asemenea, de cercetări similare pentru a crea o bază de date îmbunătățită cu privire la consecințele activității fizice din terapia ocupațională asupra sănătății materno-fetale.

Colegiul american al obstetricienilor și ginecologilor (ACOG) a fost înființat în 1951 și este o asociație profesională nonprofit de specialiști în obstetrică și ginecologie. Include aproximativ 58.000 de membri. Pentru a deveni membru al acestei asociații, candidatul trebuie să fie certificat de către Consiliul american de obstetrică și ginecologie, o organizație independentă, după care, nominalizat de către un alt membru al Colegiului.08

Comments

comments