Superalimentele

Toate alimentele naturale sunt sănătoase și necesare organismului, dar dintre acestea, câteva sunt cu adevărat excepționale căci au proprietăți nutritive valoroase și aduc numeroase beneficii sănătății.

Superalimentele nu sunt doar quinoa, bobul de cacao şi chia, ci şi afinele, usturoiul, polenul şi alte alimente pe care noi românii le consumăm fără a şti că sunt superalimente. Toate aceste alimente poartă numele de superalimente datorită faptului că aduc beneficii enorme organismului şi sănătăţii persoanei care le consumă. Ca în cazul oricărui aliment, nu ar trebui să ne gândim că dacă consumăm zilnic chia sau boabe de cacao nu ne vom mai îmbolnăvi. Cheia unei sănătăţi de fier, atât în cazul adulţilor, cât şi în cel al copiilor, este echilibrul şi diversitatea. Spre exemplu, polenul este unul dintre cele mai complexe alimente, principalul său beneficiu este de regenerare celulară şi întărirea sistemului imunitar după boală. Goji, care mai nou se cultivă şi în România, este un aliment bogat în vitamina C cu puternice proprietăţi antioxidante. Acest superfruct uimitor conţine, de asemenea, compuşi naturali anti-inflamatori, anti–bacterieni şi anti-fungici. Pudra de maca are aproape 20 de aminoacizi diferiţi şi şapte aminoacizi esenţiali.
Fiecare superaliment are propriile caracteristici specifice și oferă unele beneficii particulare pentru sănătate. Îmbunătățirea sănătății fizice și mentale, întărirea sistemului imunitar și creșterea rezistenței în fața bolilor sunt o parte dintre calitățile de bază ale superalimentelor.

1. Legumele verzi şi leguminoasele

Acestea sunt alimente care conțin concentrații mari de vitamine, proteine, minerale și bacterii sănătoase, precum iarba de grâu, iarba de orz, spirulina, chlorella și legume cu frunze verzi precum salata verde, spanacul, varza kale și iarba grasă. Prazul, broccoli și leguminoasele (de exemplu, mazărea, fasolea, lintea) se încadrează și ele aici. De asemenea, există o varietate largă de alge care sunt considerate superalimente.

2. Nuci, plante aromatice şi fructe

Acestea dețin proprietăți benefice care ajută la eliminarea bacteriilor (rele). Principalele sunt fructele de acai, afinele, merișoarele, fructele goji, dudele, noni, aronia, cătina, rodiile, fructele maqui, maca, fructele de pădure, migdalele, nucile, boabele de cacao crude și nuca de cocos.
Printre superalimente puteți găsi și ierburi sănătoase care sunt pline de vitamine. În plus, multe dintre ele au proprietăți medicinale, cum ar fi urzica, aloe vera, echinaceea, ginsengul, gheara-diavolului, ghimbirul, ginkgo biloba, gălbenelele, turmericul (curcuma), anasonul și busuiocul. Fulgii de drojdie inactivă, boabele de cacao.

3. Alte superalimente

Produsele apicole precum polenul, mierea și lăptișorul de matcă se află printre celelalte superalimente. Uleiurile de rapiță, avocado, de cânepă, din semințe de dovleac sau susan sunt de asemenea considerate superalimente.

Superalimentele sunt incredibil de hrănitoare, complete, oferă o largă gamă de micronutrienți esențiali în cantități mari, cum ar fi vitamine și minerale de care avem nevoie pentru ca organismul să funcționeze fără probleme și să rămână puternic în fața bolii. Acestea pot conține complexe de nutrienţi care întăresc organismul, îl ajută să se refacă dupa boală și protejează sistemul nostru imunitar.
Cele mai multe superalimente au număr scăzut de calorii.

Cum gătim corect superalimentele?
• Niciodată nu gătiți prea tare aceste superalimente. Prin fierberea sau gătirea îndelungată, se pot deteriora vitaminele (cum ar fi vitamina C) şi se pot distruge antioxidanţi. Sotați ușor legumele la foc mediu;
• Pentru a obține şi pentru a se asimila cei mai mulți nutrienți din superalimente, combinați-le corect.
Combinați cerealele cu legume, fructele crude este cel mai bine să se consume pe stomacul gol, simple, necombinate cu alte alimente. Seminţele (in, susan, cânepa) cel mai bine se asimilează râşnite şi hidratate.

Bucurați-vă de superalimentele bogate în fier, cum ar fi lintea şi quinoa, bogate în vitamina C (cum ar fi citrice, kiwi, broccoli). Folosiți la gătit condimente, precum turmeric, scorțișoară, usturoi.

Când vine vorba de asigurarea unui aport nutritiv echilibrat pentru o sănătate bună, trebuie să mărim gama de alimente nutritive în dietele noastre și ale copiilor noștri. Și de aceea nu ar trebui să ne fie teamă să folosim aceste alimente cat mai des în prepatele celor mici, să adăugăm usturoi, scorțișoară, turmeric, busuioc cât mai des în mâncare. Să gătim linte, să preparăm smoothie-uri cu fructe de pădure, goji, rodii, să le oferim copiilor culoarea verde cât mai des cu putință în farfurie.

Avem șansa să le oferim copiilor noștri, dar și nouă, o sănătate înfloritoare cu ajutorul alimentelor ce se comportă ca protectori eficienţi, cumulând superimunitatea, hrănind celulele și oferind proprietăți de autoprotecţie și autovidecare. Combinând aceste alimente cât mai des, vor acționa împreună, activând mecanismele ce luptă împotriva viruşilor și bacteriilor.