Suzetele, pro şi contra

 

sugar-februarie-2014

Lacrimi? Dă-i suzeta! Pooof! Gata! Fără abracadabra, dar totuşi, ca prin minune bebeluşul tău se linişteşte într-o clipă. Nu există nici o îndoială că suzetele funcţioează foarte bine când este vorba de plânsete incontrolabile cauzate de colici, sau de dorinţa de a suge a bebeluşului tău (care încă nu a descoperit deocamdată că degetele mari se potrivesc perfect în guriţă). Dar atunci când alegi să foloseşti suzeta e bine să ai în vedere atât beneficiile cât şi dezavantajele acesteia.

Să începem cu argumentele contra:

Confuzia cu sânul mamei.  Înainte de a se învăţa pe deplin cu alăptatul, unii bebeluşi hrăniţi la sân sunt dezorientaţi atunci când primesc tetine din cauciuc. Adeseori când sug tetina de cauciuc, bebeluşii au o mişcare mai lentă, care cere mai puţin efort şi coordonare decât suptul la sân. Din nefericire acest lucru îi învaţă pe bebluşi să îşi folosească muşchii gurii într-un mod neadecvat. Şi pentru că producţia ta de lapte este dependentă de felul în care suge copilul tău, e posibil să nu mai produci suficient lapte cât să-i satisfaci foamea. Drept urmare nu ar trebui să utilizezi biberoanele şi suzetele în primele două, trei săptămâni , pentru a nu crea confuzie.
Un bebeluş  dependent de suzetă, poate însemna mai puţin somn pentru toată lumea, pentru că micuţii care învaţă să adoarmă cu suzeta în gură s-ar putea să nu ştie cum să adoarmă singuri, şi atunci când se trezesc în toiul nopţii fără tetină te vor trezi şi pe tine cu urlete, ca să vii să o găseşti şi să le-o bagi în gură.
Dacă un bebeluş se ataşează de suzeta lui… ăsta e un obicei de care se scapă foarte greu. S-ar putea să trebuiască să te chinui ceva să scapi de ea atunci când va veni momentul.
Câteva studii au arătat că bebeluşii care folosesc suzeta sunt mai predispuşi la apariţia unor infecţii ale urechii.  Acest lucru se întâmplă probabil pentru că suptul suzetei afectează presiunea din urechi.

Argumente pro:

O suzetă îi poate salva viaţa micuţului tău. Cercetăriile au dus la concluzia că suzetele reduc riscul morţii subite a sugarului (SIDS). Nu se cunoaste exact de ce anume suzetele pot reduce riscul de SIDS, însă bebeluşii care dorm cu suzeta se pot trezi mult mai repede din somn, nu dorm atât de profund. Sunt cercetători care consideră ca suzetele pot reprezenta un mecanism direct şi deschid căile aeriene.

 

Dacă suge suzeta nu suge degetul. Unii copii au o tendinţă extrem de puternică spre supt. Dorinţa lor puternică nu este un semn de imaturitate, dependenţă sau nesiguranţă. Nu încape îndoială că suzeta previne sugerea degetelor; este prea greu săle ţii pe amândouă în gură în acelaşi timp.

Şi să nu uităm de faptul că suzeta calmează bebeluşul imediat. Acesta e un argument destul de puternic, mai ales în nopţile în care nu ştii ce să mai faci ca să calmezi criza de plâns provocată de colici.

Cum să înveţi copilul să folosească cu succes suzeta

Încearcă mai multe modele. Unii bebeluşi preferă suzetele ortodontice, lungi şi cu vârful aplatizat pe una dintre părţi. Alţii preferă suzetele groase şi scurte. La urma urmelor, forma perfectă de suzetă e cea care îi place cel mai mult bebeluşului tău.

Nu-l forţa. Poţi încerca să bagi suzeta în gura bebeluşului tău atunci când plânge, dar nu-l forţa dacă refuză. Vei avea mai mulţi sorţi de izbândă dacă îl linişteşti întâi şi abia apoi îi dai suzeta.

Foloseşte psihologia inversă pentru a-l învăţa să nu scape suzeta din gură. Când bebeluşul e calm, dă-i suzeta. În momentul în care începe să sugă, trage uşor de ea, ca şi cum a-i vrea să i-o scoţi din gură. Reacţia bebeluşului va fi să se împotrivească  tragerii şi să sugă cu mai multă putere. Aşteaptă puţin, apoi trage din nou uşor. Tendinţa lui naturală de a se împotrivi mişcării tale îl va determina să ţină suzeta strâns.
Mulţi sugari de 2 sau 3 luni pot fi învăţaţi să ţină suzeta în gură chiar şi atunci când zâmbesc – sau plâng.
Tehnica psihologiei inverse se bazează pe un principiu simplu al naturii umane: cu toţii credem că ceea ce se află în gura noastră ne aparţine! Iată de ce, dacă încerci să scoţi tetina din gura bebeluşului, este ca şi cum ai încerca să smulgi o jucărie din mâna unui copil de 2 ani: cu cât tragi mai tare, cu atât copilul va opune mai multă rezistenţă, dezvoltându-şi astfel simţul coordonării şi forţa de a ţine un lucru.

SFAT

Păstrează suzeta curată.
Când cumperi suzeta, spal-o bine cu săpun şi apă fierbinte. În cazul în care cade pe jos, clăteşte-o.
Spal-o oricum de mai multe ori pe zi, chiar dacă nu cade, sau sterilizeaz-o (fie cu apă fiartă, fie cu sterilizatoare).
Nu introduce suzeta în gura ta ca să o cureţi, pentru că prin salivă îi poţi transmite bebeluşului răceală, un herpes, sau alte boli.

Ştiai că în secolele trecute, în unele culturi, mamele obişnuiau să învelească zahăr într-o bucată de pânză pe care o dădeau copiilor să sugă? Dacă bebeluşul era extrem de agitat, această ”tetină de zahăr” era înmuiată în coniac.

 

Comments

comments