„Țin aceste cursuri cu drag și cu pasiune!“

interviu-octombrie-2015

La început, aveau loc de două, trei ori pe lună. Acum, au loc săptămânal. Este vorba de „Cursurile de puericultură“ organizate de Bebe Tei. Am vorbit cu Monica Feroli, asistent medical principal în pediatrie (BB Care) despre cum s-a născut ideea, cum a evoluat și ce ne pregătește pentru luna octombrie.

Cum v-a venit ideea de a organiza aceste cursuri de puericultură?

Andreea Manda, medic primar pediatru (ANIMA și SANADOR), a fost inițiatoarea proiectului. Amândouă ne-am dorit foarte mult să punem pe picioare aceste cursuri de puericultură. E adevărat că ne și place foarte mult ceea ce facem. Pe de altă parte, doamna Manda m-a încurajat enorm să mă dezvolt, ea a fost susținătoarea mea.

Și, mai departe, cum a fost?

I-am propus ideea lui Marian Ciubotaru, managerul de proiect al revistei „Copii și Părinți“ și responsabilul de marketing al brandului BEBE TEI. A găsit un loc de desfășurare, grădinița Kids Club Lacul Tei, și a invitat mai mulți părinți sau persoane care urmau să devină părinți. Totul se întâmpla acum aproximativ doi ani.

Ce înseamnă, concret, un curs de puericultură?

Ca definiție, „puericultură“ înseamnă îngrijirea copilului sănătos. Când vine un copil pe lume, nu ai un „manual de instrucțiuni“ și ești tentat să întrebi în stânga și-n dreapta. Or, de multe ori, sfaturile primite din stânga și din dreapta nu sunt potrivite copilului tău. Prin urmare, este recomandabil să ai acces la informații cât mai adevărate și cât mai științifice, pe care să le adaptezi puiului tău. Pe de altă parte, trebuie avut în vedere și faptul că medicii pediatri vorbesc din experiența personală, plecând de la copiii pe care i-au întâlnit în practica lor. De aceea, e posibil să existe indicații diferite, la un moment dat, pe același subiect, detaliu care nu e obligatoriu să fie neadevărat. În concluzie, ideal este să aplici copilului sfatul care i se potrivește cel mai bine, pentru că fiecare sugar este unic.

Vă amintiți primul curs de puericultură?

Da, sigur că mi-l amintesc! Am avut niște emoții îngrozitoare! După ce doamna Manda a făcut o introducere, mi-a venit mie rândul să vorbesc despre copil. Și m-am blocat. Trebuia să povestesc despre cum ridici copilul din pătuț și ce ai de făcut prima dată. Dar am depășit emoțiile și, într-un final, a ieșit perfect.

Vin și tăticii la cursuri?

În afară de femei însărcinate, mămici sau persoane care își propun să aducă pe lume un copil, vin și tătici. Referitor la femei, e bine, totuși, ca ele să vină în perioada sarcinii. Pentru că, în aceste momente, tu, ca viitoare mămică, vezi lucrurile altfel. Nevoia de informații este mai acută, iar statisticile spun că, după cursuri de felul acesta, ceea ce rămâne ascultătorilor este cam 30% din ceea ce află aici.
Plus că e posibil ca procentajul să scadă odată cu trecerea timpului. Din acest motiv ideal este să fie urmate și înainte, și după, ca să-ți fixezi niște idei. Revenind, însă, la tătici, mulți dintre ei participă, probabil, pentru certificatul pe care îl primesc după terminarea cursului, pe baza căruia li se dau 10 zile de concediu. Dar eu sunt convinsă că pleacă de la noi cu o mulțime de informații folositoare. Văd asta pe chipurile lor și din întrebările pe care ni le pun.

Cum au evoluat, în timp, aceste întâlniri?

Dacă acum aproximativ doi ani făceam două, trei cursuri pe lună, acum au loc săptămânal. Ideea a avut succes datorită faptului că ne-am concentrat mai mult pe lucruri practice, concrete, din viața de zi cu zi: cum ridici copilul, cum îi faci baia, cum îl ștergi, cum îl ungi cu cremă, cum îl ții pe umăr să scoți aerul etc. Numărul participanților a devenit, în timp, din ce în ce mai mare. De fapt, dacă stau bine și mă gândesc, de la bun început a fost mare – ne așteptam să vină 15, 20 de persoane, dar au venit de două ori mai multe. Și, credeți-mă, nu este deloc ușor să vorbești în fața atâtor oameni care se uită la tine cu sufletul la gură.

Vă simțiți ca un profesor în fața unor elevi?

Cred că e prea mult spus… Nu știu cum sunt văzută eu de cursanți, dar să știți că țin aceste cursuri cu drag și cu pasiune. În grupurile care participă la asemenea discuții, există de multe ori părinți care sunt împotriva multor idei pe care le expui și-atunci tu, ca specialist, ești nevoit să găsești calea potrivită de a aduce argumentele logice și corecte din punct de vedere științific. Trebuie să fii mereu pregătit, pentru că părinții din ziua de astăzi sunt foarte informați. Părerea mea este că e bine să recunoaștem atunci când nu știm un răspuns și, mai ales, să acceptăm o opinie diferită. Dacă nu știu să răspund la o întrebare, eu am curajul să spun: „Nu știu, dar pot să mă informez“.

Care sunt întrebările cele mai frecvente?

Despre alimentația mamei, vaccinuri, alegerea medicului pediatru, despre celulele stem, în general întrebări diferite și inspirate, toate, din realitate.

Povestiți-ne și despre cursul de alăptare…

Cursul de alăptare este relativ recent. Îl țin de aproximativ trei, patru luni. Este ca un fel de sub-proiect al cursului de puericultură. Sau, cu alte cuvinte, a doua mea bucurie… De obicei, ne propunem să dureze o oră jumătate, două, însă la ultima întâlnire, de exemplu, a durat două ore jumătate, iar părinții nu se mai dădeau duși. A fost foarte frumos.

Ce ne pregătiți pentru luna octombrie?

Eu voi participa la două cursuri de puericultură – unul împreună cu doamna doctor Andreea Manda, unul cu doamna doctor Liliana Calapod, șefa mea de la BB Care – și la unul de alăptare. Întotdeauna, însă, lucrurile iau o altă turnură în funcție de întrebările părinților. Iar noi de asta suntem aici, să-i ajutăm cu sfaturi avizate, completate de experiența noastră cu copiii.
Notă: Participarea la Cursurile de puericultură și la Cursurile de alăptare organizate de Bebe Tei este gratuită.

Text: Anca Hromadnik