Tot ce trebuie să știi despre icterul la bebeluși

Ce este icterul, cum se manifestă și când prezintă un semnal de alarmă? Dr. Luminița Spătariu, medic specialist în pediatrie, ne explică pas cu pas ce presupune icterul, care este cauza lui, care este traseul bilirubinei și, mai ales, ce este bine să facă părinții când au un bebeluș icteric.

Definiție și simptome

Icterul fizologic reprezintă colorația galbenă a tegumentelor și mucoaselor (a pielii și a sclerelor – albul ochiului) prezentă la bebeluși, în mod normal începând cu a doua – a patra zi de viață. Icterul care a debutat anterior celei de a doua zi de viață anunță cel mai adesea o problemă medicală a bebelușului. Această colorație cu grade variate poate dura între 7 și 10 zile la nou născutul la termen, respectiv între 10 și 14 (chiar și 21 zile) zile în cazul nou născutului prematur. Îngălbenirea are loc treptat, cu caracter descendent: începe cu albul ochilor și continuă cu fața, toracele etc. Când își revine la culoarea normală, procesul se va desfășura invers: albul ochilor va fi ultimul care va avea culoarea normală. Pentru că în ziua de astăzi, se obișnuiește ca bebelușul perfect sănătos să fie externat la aproximativ trei zile după ce s-a născut, de multe ori el devine vizibil icteric acasă, motiv pentru care mulți părinți intră în panică. Însă icterul nu este un motiv de panică, e un proces normal, discret în primele două-patru zile, mai accentuat după aceea.

O reacție fiziologică firească

Când vine pe lume, bebelușul are ceea ce se numeste policitemie fiziologică (secundare cantității mai mari de sânge – celule roșii – datorată și transfuziei maternofetale). Efectul acestei policitemii este în primul rând vizibil prin colorația particulară a nou-născuților – eritrodermia fiziologică (colorația roșie / violacee a pielii). Mecanismele de producere a icterului sunt complexe, iar printre ele un rol important îl are și degradarea celulelor roșii din sângele bebelușului. În urma acestor procese complexe, se eliberează o substanță numită în termeni medicali bilirubină. Producerea bilirubinei are mai multe etape, dar unul dintre factorii care intervin în apariția icterului poate avea legătură cu excesul de sânge amintit (policitemie).

Ce se întâmplă cu bilirubina

Bilirubina trebuie preluată de ficat și prelucrată. Pentru că organismul nou născutului este încă imatur, nici ficatul acestuia nu este perfect funcțional. Dat fiind că în corp se produce multă bilirubină, prin diverse mecanisme, iar ficatul este imatur (cauza este vârsta mică, nu existența unei afecțiuni), el nu poate prelucra suficient această bilirubină. Prin urmare, mare parte din exces se extravazează, colorând tegumentele și mucoasele în galben, iar o mică parte trece și bariera sânge-creier (hematoencefalică), accentuând starea de somnolență a nou-născutului. În consecință, nou născutul icteric este mai somnolent decât nou născutul care-și depășește icterul.

Ce trebuie să facă părinții când bebelușul are icter

În spitale, bebelușii cu icter sunt puși sub o lampă de fototerapie cu lumină fluorescentă, albastră. Rolul acestei lumini este de a ajuta bilirubina să se conjuge și să fie eliminată. Lumina respectivă, de la lampa de fototerapie, are o anumită lungime de undă. Nu se recomandă părinților să cumpere neoane albastre acasă ori să așeze bebelușul lângă geam în ideea că l-ar putea ajuta lumina solară! Icterul va trece ușor, ușor prin procesul lui fiziologic. Când bebelușul are icter, important este ca părinții să urmărească trei aspecte: cum crește în greutate, cum arată scaunele și cum arată urina. Referitor la creșterea în greutate, este bine să fim atenți la graficele de creștere și să-l ajutăm să recupereze sfătuindu-ne cu medicul, în cazul în care nu se hrănește suficient.

Scaunele și urina: când sunt un semnal de alarmă

Un bebeluș sănătos, fie că are icter sau nu, poate să aibă scaun după fiecare masă, în timpul mesei, de 5 ori pe zi, o dată pe zi sau o dată la două zile. Dacă este alimentat natural, scaunul lui poate varia. Aspectul însă e foarte important: la început este verzui-negricios (se numește meconiu și se observă în special în maternitate), după care devine gălbui, gălbui muștar și are consistența muștarului. Scaunele care ar trebui să atragă atenția, mai ales dacă bebelușul este icteric, sunt cele care devin decolorate, albicioase spre crem, semn ce ar putea indica o afecțiune hepatică. Legat de urina nou născutului, ea este de obicei decolorată sau galben pal. În cazul în care este galben foarte închis sau maronie, ar putea fi un semn de deshidratare, iar dacă nuanța continuă să persiste, chiar dacă a fost hrănit, ar putea fi un semn de afectare hepatică. În acest caz, ficatul are o problemă, nu este doar imatur din cauza vârstei foarte mici. Primul lucru recomandat părinților este să ia legătura imediat cu medicul pediatru.

Comments

comments