Totul despre texturi

nutritie-40

Între 7 şi 9 luni

Problema înghiţitului bucăţelelor este des întâlnită. Bebeluşii hrăniţi exclusiv din borcănele adesea au nevoie de timp pentru a progresa de la faza omogenă la faza de piureuri care conţin şi bucăţele destul de mari, de exemplu boabe de mazăre. Pentru ei este o tranziţie prea rapidă. Este importantă introducerea texturii şi a bucăţelelor cât mai devreme posibil, deoarece cu cât înaintează în vârstă, cu atât mai greu vor accepta bucăţile de alimente. Aceasta îngreunează tranziţia către mesele normale în familie şi poate conduce la multe probleme de alimentaţie şi agitaţie extremă.
În primul rând, încearcă să îngroşi consistenţa piureurilor, apoi adaugă bucăţele de forma pastelor foarte mici, orez  sau cuşcuş. De asemenea, poţi încerca să zdrobeşti o parte a alimentelor, apoi adaugă-le în piure, crescând gradat proporţia alimentelor zdrobite faţă de cele pasate. Încearcă să tai foarte subţire câteva legume, astfel încât masa de piure să conţină bucăţele mici, dar prepară-le foarte moi pentru o vreme pentru ca gingiile să le poată strivi în timp ce bebeluşul le mestecă.
Gingiile sănătoase ale bebeluşului le pot strivi. Omleta foarte bine preparată reprezintă o altă modalitate de a introduce textura. O idee bună la această vârstă este să oferiţi „finger foods” deoarece mulţi copii învaţă mai degrabă astfel să mănânce bucăţele decât înglobate în piure. Bucăţele de pâine prăjită, beţişoare de legume preparate la abur, banană, bucăţele mici de brânză, mărul ras, etc. sunt bune exemple de „finger foods”.

Între 9 şi 12 luni

Este uşor să te laşi furată de obiceiul de a hrăni bebeluşul numai cu alimente moi, dar trebuie să încerci să variezi consistenţa mâncării. În ceea ce priveşte cantităţile, ghidează-te după pofta de mâncare a bebeluşului. Poţi începe să congelezi alimente în recipiente mari de plastic şi de asemenea să congelezi porţii individuale.
Pe la vârsta de 9 luni, probabil bebeluşul va dori să înceapă să se hrănească singur. De aceea este o idee bună să îi dai alimente pe care le poate mânca uşor cu degeţelele. „Finger foods” sunt excelente pentru a-i da o ocupaţie copilului cât îi pregăteşti masa – sau îi poţi pregăti o masă întreagă cu acest tip de alimente.
Nu lăsa niciodată copilul nesupravegheat cât timp mănâncă!

Un alt beneficiu al introducerii bucăţelelor solide de alimente este că muşchii obişnuiţi cu mestecatul sunt aceiaşi muşchi folosiţi în vorbire, aşadar mestecatul va ajuta în dezvoltarea vorbirii bebeluşului. Chiar dacă bebeluşul nu are mulţi dinţi, el poate mesteca folosind gingiile.