„Trupa Pam Pam este ecoul sufletului meu“

Daniela Toma, creatoarea și inițiatoarea trupei PAM PAM, ne-a povestit despre acest proiect de suflet, cum i-a venit ideea şi câtă implicare presupune realizarea unui spectacol pentru copii. PAM PAM este o trupă de teatru muzical – educativ pentru cei mici, care aduce pe scenă un concept creativ și unic de spectacol pentru întreaga familie.

Revista Copii şi Părinţi: Cum ți-a venit ideea creării trupei PAM PAM?

Ideea creării trupei PAM PAM am „țesut-o“ întâi cu sufletul: am intuit nevoia fiului meu de a avea muzică, teatru și dans în jurul lui – mai ales că el este un avid observator al spectacolelor de pe Broadway. M-am gândit că este un mod foarte inteligent de a le insufla copiilor o educație muzicală, de a-i familiariza cu diferitele stiluri de muzică (operă, rock, pop, jazz, populară) și de a le arăta, în același timp, modele demne de urmat în viață prin personajele noastre – PIA, VIO, KITO. Instrumentele astfel promovate, pianul, vioara și chitara, au devenit personaje foarte iubite de către copii și au început să se identifice cu ei: PIA este veselă și zglobie, luminoasă și săltăreață, arțăgoasă câteodată, dar plină de bucurie. VIO, în schimb, este mai blajină, tandră și grijulie, citește foarte multe lucruri și pare să aibă răspunsuri la toate întrebările, iar KITO este un băiat foarte isteț și neastâmpărat, plin de inițiativă și exuberanță, se avântă ușor în joc și voie bună! Și alegerea numelui a fost cu cântec… Noi la toate orele noastre de muzică facem aceste „pam pam-uri“ (exerciții de ritm sau vocale) – atât pe sunet, cât și pe ritm. Și culmea, chiar și cei mai mici copii, de la 8 luni în sus, le pot spune PAM PAM PAM PAM.

De-a lungul dezvoltării proiectului, cine te-a ajutat cu idei?

Oh, Doamne, sunt atât de multe de spus… În primul rând, sunt o persoană autodidactă! Îmi place să cercetez pe internet și să decopăr lucruri noi. Înainte să încep acest proiect, am studiat timp de un an, da, un an, tot ce s-a întâmplat în lume în legătură cu copiii, formații de muzică, trupe de teatru, Disney, mascote, teatru de păpuși. Totul a fost analizat și pus în aproximativ 50 de pagini Word cu idei și concepte – tot ce mi-a plăcut sau ce nu mi-a plăcut. Am studiat evoluția diferitelor trupe de actori și cântăreți pentru copii, am văzut ce greutăți au întâmpinat ei pe parcursul creșterii, am văzut și câtă muncă au depus ca să ajungă cunoscuți. Deci, am știut încă de la început în ce mă voi implica, cât efort va fi necesar și ce obstacole voi întâmpina (am gândit chiar și soluții pentru rezolvarea lor!).

Îți amintești primul spectacol reprezentat de trupă? Care au fost reacțiile micilor spectatori?

Sentimentul pe care l-am trăit a fost extraordinar! Era exact acea euforie ca atunci când îți vezi copilul pentru prima oară și îl strângi în brațe! La început am avut emoții mari, deoarece copiii și părinții erau nemișcați! Toți erau foarte absorbiți… și eu nu înțelegeam de ce nu au reacții, de ce nu dansează cu noi, de ce nu se mișcă, interacționează și cântă! Apoi mi-am dat seama că erau muți de uimire! Atât copiii, cât și adulții erau foarte atenți și prinși în poveste! Nu aveau cum să cânte și să danseze cum doream eu, deoarece totul era foarte nou, muzica era diferită față de cum erau ei obișnuiți, costumele și personajele erau unice, povestea era despre viața lor/ zilele lor … deci erau foarte atenți și concentrați la ce se întâmplă!

Ai implementat o franciză adusă din SUA, „Learn with music”, care presupune învățarea limbii engleze prin muzică și mișcare. Cum a fost primit proiectul de publicul de la noi?

Prima reacție a fost de uimire și curiozitate, la fel cum s-a întâmplat și cu trupa PAM PAM! A trecut ceva vreme până când lumea a acceptat ideea că de la cele mai fragede vârste copiii pot învăța o limbă străină! Unii au venit din curiozitate și apoi, încântați de reacția copiilor și de receptivitatea lor la activitățile propuse (engleză prin muzică, joacă, dans, testarea instrumentelor), au fost convinși de program și de rezultatele benefice educației lor. Programul „Learn with Music” pune mare accent pe învățarea limbii engleze interactiv și prin joc.

Faptul că ești mamă te-a ajutat în structurarea conceptului acestei trupe?

După cum am mai spus, băiețelul meu este principala sursa de inspirație și bucuria mea. Acum că a crescut, are propriile sugestii și idei, se implică foarte mult și iubește ceea ce face. Spectacolele pe care le avem: „Petrecere cu peripeții“, „La școală este ca-n povești“, „Călătorie muzicală pe aripile vântului!“ sunt pline de idei educative pe care eu le discut cu el. Practic, de la experiențele lui zilnice au plecat și aceste 3 povești pline de învățăminte frumoase și valori pe care orice părinte și le dorește în viața copilului său!

În ce constă, din punctul tău de vedere, secretul succesului unui spectacol pentru copii?

Nu am o rețetă ideală a succesului sau o licoare magică, dar cred că ingredientul secret este să faci lucrurile cu pasiune și să crezi cu adevărat în ceea ce faci! Să îți placă ție foarte mult – apoi va plăcea tuturor! Vreau să vă mărturisesc că, deși am văzut spectacolul de zeci de ori, de fiecare dată găsesc ceva nou și frumos de observat – iar povestea mă captivează! Nu îmi vine să cred că mă bucur la fiecare reprezentație ca și cum ar fi prima! Am emoții, cânt cu actorii, râd la glume, aștept momentele de suspans, mă bucur de reacția din sală, mă entuziasmez la fiecare repriză de aplauze de la finalul cântecelor.

Când au loc reprezentațiile trupei, obișnuiești să stai și tu în sală?

Sigur că da! De multe ori stau cu laptopul lângă colegii de la sunet și pun negativele cu muzica. Atât de bine știu fiecare spectacol, fiecare replică, încât nu îmi mai trebuie script-ul în față! Altădată stau la scenă pentru a savura momente minunate alături de public! Am și un rol în trupă – sunt ARMONIA, cea care aduce muzica și dansul la începutul fiecărui spectacol, iar la final prezint echipa și mulțumesc celor care au venit să ne vadă.

Cum ți-ai ales numele Daisy, ca nume de scenă?

Alegerea numelui „Daisy“ are o poveste: când am fost în State, la școlile de acolo fiecare trebuia să își aleagă un nume de floare care îl reprezintă… Pentru că sunt o fire prietenoasă, expansivă, am considerat că floarea aceasta mi se potrivește cel mai bine – margareta! Apoi, prietenilor și rudelor mele le-au plăcut atât de mult acest nume, încât au început să mă strige așa, în loc de „Dana“, cum eram obișnuită. Timp de 10 ani, cât am stat în SUA, toți m-au numit Daisy, astfel că am început și eu să îmi spun Daisy când eram întrebată cum mă cheamă! Prima reacție era, bineînțeles, de mirare fiind un nume american, eu venind din Europa; dar le-am explicat că este un fel de „poreclă prietenoasă“ (un nickname) și în prezent, mai toți mă strigă astfel. Mi-a plăcut mult, așa că l-am păstrat și când m-am reîntors în România. Acum toți mă știu și în țară ca fiind Daisy!

Ce înseamnă trupa PAM PAM pentru tine?

PAM PAM este pasiunea și „insomnia mea“ totodată! De multe ori, mă prinde noaptea târziu uitându-mă la video-uri cu Trupa PAM PAM, analizez, îmi notez idei noi… sunt atât de pasionată de acest proiect, încât uit de oboseală și somn! Este un proiect de suflet cu care eu rezonez și la care eu şi Alex lucrăm împreună, cot la cot! Mă bucur mult că și pe el îl pasionează la fel de mult acest proiect și sper să crească odată cu el.
Trupa Pam Pam este ecoul sufletului meu, este fericirea mea de a lucra cu copiii și de a le aduce zâmbetul și bucuria după fiecare spectacol. PAM PAM înseamnă comunicarea prin limbajul universal al muzicii. Chiar dacă încă nu știi să vorbești pentru că ești încă mititel, chiar dacă vorbești o altă limbă, chiar dacă ești părinte sau bunic, muzica ne destinde, ne relaxează… ne unește. Iar acest motto s-a dovedit a fi succesul trupei PAM PAM. Trupa înseamnă muzică și educație, versurile cântecelelor sunt compuse special pentru a transmite noi informații pe care cei mici să le rețină cu ușurință. Astfel, învățăm împreună să numărăm, literele alfabetului, zilele săptămânii, lunile anului, anotimpurile, imnul prieteniei sau imnul de Crăciun! Valorile pe care Trupa PAM PAM dorește să le transmită celor mici sunt: pasiunea pentru muzică, prietenia, onestitatea, spiritul de aventură, acceptarea celor din jurul nostru așa cum sunt ei, dezvoltarea imaginației și a creativității.

Ce proiecte pregătiți pentru anul 2018?

Pentru noi, 2018 vine cu multe proiecte, speranțe, vise etc. Unul dintre proiecte ar fi începerea unui turneu și în țară, în mai multe orașe. Simt că și copiii de acolo au nevoie de noi, au nevoie să simtă veselia și bucuria muzicii și a dansului. Îmi doresc foarte mult să putem realiza acest proiect și căutăm niște sponsori cu care să pornim la acest drum frumos! Ne dorim să dezvoltăm și partea de party muzical educativ PAM PAM – o petrecere specială pentru copii, unde ei să se distreze și să învețe lucruri noi despre muzică, dans și prietenie.