Tusea la copilul preşcolar

 

sfatul-medicului-martie-2014-2

Imediat ce ne apropiem de sezonul rece, şi la scurtă vreme după ce copiii preşcolari îşi reiau activitatea în colectivitate, apar virozele respiratorii, nu de puţine ori pneumonii interstiţiale, şi se instalează tusea.  Când ar trebui să ne gândim că tusea este o manifestare a unei alergii şi a unui eventual astm al copilului?  “Copilul meu este răcit tot timpul” reprezintă de foarte multe ori motivul pentru care părinţii se adresează medicului specialist.

Tusea care reapare la scurt timp după ce tocmai s-a terminat o perioadă de tratament, tusea declanşată de efortul fizic al copilului, însoţită de respiraţie dificilă, şuierătoare, tusea nocturnă, fără legătură evidentă cu un episod de infecţie, neînsoţită de febră, pot să fie manifestări ale unei alergii. Uneori părinţii observă legătura între tusea copilului şi expunerea la un anumit alergen (de exemplu: episoade de tuse după expunere la mucegai, tuse strict în sezonul de polen, etc.). Alteori, după investigaţiile de specialitate, alergologul identifică o alergie la un aliment al cărui consum poate determina tuse persistentă, chiar fără alte simptome asociate.  Atunci când apar simptome sugestive de alergie, sunt utile investigaţiile de specialitate ce vor permite stabilirea cauzei dar şi a tratamentului potrivit.

Astmul este o suferinţă respiratorie cronică frecventă la copii. Simptomele diferă de la un copil la altul şi de la un episod la altul la acelaşi copil. Semne şi simptome posibile de astm la copil sunt: tusea persistentă, tusea nocturnă, accesele de tuse atunci când copilul plânge sau râde, oboseala, sufocarea, respiraţia şuierătoare, etc.

SFAT

Mulţi dintre copiii preşcolari cu simptome sugestive de astm, şi a căror suferinţă este controlată cu medicaţie de tip astm, nu mai au manifestări clinice în perioada de şcolar mare şi adolescenţă. La o parte dintre ei (mai ales la cei alergici) simptomele reapar în perioada de adult.

Comments

comments