Un amalgam de emoții

povestea-lunii-iunie-2016

Este frumoasă, tânără și foarte talentată. Pentru a descoperi ce înseamnă fericirea pentru actrița Ioana Blaj, dar și cum arată o zi obișnuită din viața ei, citește interviul pe care ni l-a acordat cu mare drag.

Ce ai simţit în primul moment când ai aflat că eşti însărcinată şi cum ai ales să îl anunţi pe viitorul tătic? Ai pregătit un moment special?

Îmi aduc perfect aminte momentul în care am aflat că sunt însărcinată. Eram la ecograf, la un consult obișnuit când doamna doctor mi-a spus “da”. Nu înțelegeam ce înseamna acest da, pentru că nu mă așteptam sub nicio formă să aflu vestea cea nouă care avea să-mi schimbe viața, pentru că, înainte cu o săptămână făcusem un test de sarcină care ieșise negativ. Așa că am întrebat-o “da, ce?”, la care dumneaei îmi spune “ da, e sarcină”…
A urmat un minut care mi s-a părut lung ca o viață de om, un minut în care am trecut de la agonie la extaz și invers, de un milion de ori. Plângeam și nu îmi venea să cred. Eram foarte bucuroasă și atât de speriată în același timp.
Am ieșit pe hol, unde mă aștepta iubitul meu, iar când mi-a văzut fața, nu înțelegea ce e cu mine. I-am spus că o să avem un bebe, iar el, cu o față mirată, bucuroasă și nedumerită îmi spune: “faci mișto?”. Am spus: “nu, chiar o să avem un bebe” și au urmat șiroaie de lacrimi, îmbrățișări și poate una dintre cele mai frumoase zile din viața noastră de până acum.

Viaţa voastră s-a schimbat complet. Cum vă descurcaţi cu noile responsabilităţi? Mai apucaţi să dormiţi?

Da, viața noastră s-a schimbat complet, dar am avut noroc de un bebeluș foarte liniștit, fără colici, cu un program de alăptat foarte ușor (făcut de el), iar acum avem parte de un todler activ, plin de viață, care ne provoacă zilnic. Timp de somn, avem atât cât putem, însă niciodată nu am făcut un caz din asta și am luat-o ca pe o normalitate. Sunt zile în care mi-ar plăcea să dispar și să dorm, dar are grijă Filip să mă facă să nu mă mai gândesc la asta.
Am foarte mare noroc cu iubitul meu, care este un tată adorabil și extrem de implicat. Facem o echipă completă și ne susținem.

Cum reacţionezi când bebe are o problemă? Te panichezi sau încerci să rămâi calmă şi să găseşti cea mai bună soluţie?

Ca orice mamă, am o neliniște continuă când copilul meu are o problemă. Oricât de mică ar fi, simt și mă observ neliniștită.
Nu mă panichez de obicei, știu că există soluții pentru 99% din probleme, însă repet, neliniștea există.

Descrie-ne o zi din viaţă alături de Filip. Aveţi deja anumite tabieturi?

Ne trezim împreună toți trei. De obicei el ne trezește cu câte 3 pupici, după care se cațără pe mine, stăm îmbrățișați vreo 10 minute, se alintă cu sânul și apoi o strigă pe Abi, cățelușa noastră. Face exact același lucru în fiecare dimineață.
Urmează micul dejun, pe care îl pregătim împreună, multă joacă și apoi somn.
Nu este un copil căruia să-i placă somnul foarte mult, de aceea doarme doar o oră și jumătate pe zi, după care urmează masa de prânz și parc. Iar în parc ne petrecem toată după amiaza și aproape toată seara. Sunt zile în care ieșim de la ora 14 și stăm până la 19:30, pentru că deja nu-l mai pot băga în casă. Ducem o negociere destul de grea, până să putem pleca din parc.
Apoi ajungem acasă, citim sau ascultăm muzică (depinde de preferințele lui) și face celebra baie de seară cu tati (doar cu el, e momentul lor, iar eu particip doar când trebuie să-l scot din cadă) și apoi ne retragem toți trei în dormitor și asistăm la momentul “minunile există”.

Care a fost cel mai emoţionant moment de când a venit pe lume băieţelul tău?

Mi-e foarte greu să aleg un singur moment. Chiar imposibil pentru că fiecare zi petrecută cu Filip trezește emoții puternice. Dacă trebuie neapărat să aleg unul, ar fi momentul în care i-am simțit prima dată fața pe fața mea. Îmi amintesc senzația de căldură, drag, fragilitate… un amalgam de emoții, într-o secundă.

În opinia ta, o mămică trebuie să aleagă între carieră şi viaţa de familie?

Cred că sunt două capitole diferite, care pot exista în paralel foarte bine. O femeie, din punctul meu de vedere, are nevoie de carieră la fel de mult cum are nevoie de viața de mamă sau cea de soție sau de prietenă. Cred că avem nevoie de timp pentru noi, în afara familiei, ca să putem să fim mereu tonice și cu poftă de viață.

Care este secretul de a avea o carieră de succes și în același timp de a fi mamă?

Nu știu. Nu am încă o carieră de succes. Încă lucrez la asta. Dacă îl aflați, să-mi ziceți și mie.

Ce sfaturi ai pentru femeile care își doresc să nu-și piardă identitatea profesională sau pasiunile atunci când devin mămici?

Cred că e foarte important să nu uite de ele și de pasiunile pe care le au. Trebuie să-și ofere spațiu, să-și ia timp și pentru ele, pentru că puii lor au nevoie de niște mame puternice, determinate, au nevoie de niște exemple reale. Cu puțin efort, fiecare mamă își poate găsi o oră pentru sufletul ei, lucru care o să le țină în echilibru.

Ai schimba ceva la viața ta în calitate de mamă, dacă da, ce anume?

Dacă aș avea ocazia să o iau de la început, aș încerca să lucrez mai mult la capitolul răbdare, aș lăsa controlul de-o parte și aș trăi momentul, așa cum e el, având certitudinea că toate greutățile trec. Aș încerca să las toate prejudecățile într-un colț, toate părerile venite din stânga și din dreapta, la locul lor și m-aș ghida doar după ce simt eu și copilul meu.