Un copil maturizează o femeie

interviu-decembrie

1.Care a fost cel mai frumos moment de când eşti mamă şi care încă îţi aduce zâmbetul pe buze atunci când ţi-l aminteşti?

Prima oară când l-am ţinut pe Tudor în braţe la maternitate şi l-am mirosit… mirosul iubirii! Şi acum mă străbat fiori când îmi amintesc.

2.Având în vedere că deja ai experienţă de mamă, care crezi că este schimbarea majoră pe care un copil o aduce sau ar trebui să o aducă în viaţa unei femei?

Un copil maturizează o femeie în sensul că o împlineşte total. Nimic nu poate egala sau depăşi vreodată această legătură. Apoi, te joci mai mult, revii la simplitatea vieţii, capeţi mai multă răbdare şi eşti „condamnată” la dragoste pe viaţă! Nimic mai frumos!

3.Ce ţi s-a părut cel mai greu în creşterea lui Tudor? Peste ce etapă aţi trecut mai greu?

Acum este mai greu pentru că începem să educăm. Să stabilim reguli. Să găsim cele mai bune metode pentru a-l apropia de ceea ce este important să ştie la această vârstă. Practic, baza educaţiei unui copil începe de acum. Cei „7 ani de acasă” depind în mare măsură de atenţia părinţilor în acest sens. Ce va asimila acum şi în următorii 3-4 ani, va rămâne în educaţia lui pentru toată viaţa! De aceea, tratez cu maximă atenţie fiecare zi şi am grijă să nu o irosesc fără să-l învăţ ceva. De cele mai multe ori prin joc!

4.Povesteşte-ne un pic despre Tudor. Ce personalitate şi ce pasiuni are?

Este un copil bun, cuminte, dar nu acceptă să i se impună ceva fără o explicaţie foarte clară. Aşa l-am obişnuit. Vorbim foarte mult şi încercăm să-l implicăm în tot ce înseamnă deciziile şi activităţile noastre zilnice. De la cumpărături, aşezat masa, curăţenie, călătorii, joacă, citit, pictat, muzică, parc, teatru, etc. totul se face în trei! I-am dezvoltat foarte mult ideea că familia este cel mai important lucru şi că dragostea dintre noi ne face mai puternici! Îi plac maşinile. Firesc, îi place la teatru şi foarte mult la grădiniţă.

5.În ce mod crezi că e influenţat cel mic de cariera ta?

Deocamdată, în niciun fel. Ştie ce face mami, o susţine, îi place şi cam atât.

6.Care sunt provocările vârstei de 4 ani?

Tableta, telefoanele noastre, tot ce-i electronic. Ca orice copil al zilelor noastre e fascinat. Suntem în faza discuţiilor despre cât poate să se joace pe ele şi mai ales de ce nu e bine să petreacă mult timp pe acestea.

7.Care este secretul de a avea o carieră de succes şi în acelaşi timp de a fi mamă?

Organizarea pe ore, săptămâni şi uneori chiar luni înainte! Să ştii care-ţi sunt priorităţile şi să împarţi energia în mod echilibrat în funcţie de ele. Este foarte greu, dar, pentru mine e un mod de viaţă de foarte mulţi ani, fiind un om cu o dinamică zilnică, pentru unii năucitoare!

8.Cum vezi societatea românească în viitor, în contextul în care mulţi tineri vor să plece din ţară? Tu ţi-ai încuraja fiul să plece?

Asta depinde, cred în egală măsură de cei care conduc ţara, dar şi de fiecare dintre noi. Eu am învăţat un lucru: dacă vreau o lume mai bună, să încep cu mine! Dacă fiecare ne-am face treaba mai riguros, fără „las’ că merge şi aşa”, dacă am munci mai mult şi am aştepta de la alţii mai puţin, dacă am fi mai creativi şi mai dornici să fim cât mai pregătiţi, am convingerea că România ar fi un loc mai atrăgător pentru cei care vor să plece. Copilul meu va lua singur aceste decizii şi-l voi susţine indiferent ce va alege.

9.Care sunt cele mai importante „ingrediente” în creşterea sănătoasă a unui copil?

Răbdarea, atenţia, prezenţa activă a părintelui în viaţa copilului său zilnic, nu doar de decor şi dragostea! Esenţială este dragostea. Oferită zilnic prin cele mai simple gesturi: o îmbrăţişare, un „te iubesc”, o încurajare, o laudă (dar, nu foarte des).

10.Ce sfaturi ai pentru femeile care îşi doresc să nu-şi piardă identitatea profesională sau pasiunile atunci când devin mămici?

Să înveţe să se împartă între toate responsabilităţile, dar să păstreze oricât de puţin timp şi pentru ele. Să nu uite să se îngrijească, să fie femei, să facă şi lucruri care le plac doar lor şi care le relaxează, să-şi păstreze zâmbetul pe chip chiar şi atunci când înăuntru sunt dărâmate. O femeie are puterea să ducă multe şi de aceea cheia este în ea pentru a-şi păstra echilibrul cu toate în viaţă!

11.Ai schimba ceva la viaţa ta în calitate de mamă, dacă da, ce anume?

Oricât de mult timp aş avea pentru Tudor, consider că nu e suficient!

Foto Credits: Iulian Gospodin, Revista Copii şi Părinţi
Locaţie: Studio Dalles Go
Mulţumiri: F64, www.f64.ro