Un trio de neratat la apus de… an

Multe destinaţii devin mai interesante în afara sezonului, după ce vara cea sufocantă a trecut, iar razele soarelui nu mai bat la fel de puternic ca în iulie sau august. Când aerul devine mai respirabil, iar rândurile de turişti se subţiază. Pentru că nu mai e puţin până la sosirea anotimpului rece, iată trei destinaţii ideale pe care le poţi bifa cât mai curând:

Toscana (Italia): pe cărări mai puţin bătute

Aici se află clasicele destinaţii Florenţa şi Pisa. Îţi recomandăm să încerci şi altceva: de exemplu, Saturnia. Se află în sudul Toscanei şi se laudă cu un spa natural. Apele de la Terme di Saturnia au o temperatură de 37, 5 grade Celsius şi oferă o relaxare garantată. O cură de câteva zile aici este binevenită. Un alt reper, în cazul în care alegi Toscana, este Chianti. Dacă ai făcut deja legătura cu faimosul vin cu acelaşi nume, atunci ştii despre ce e vorba. În afară de degustările bahice, te poţi bucura şi de străvechile aşezări istorice, plantaţiile de măslini şi vie, case din piatră cu un aspect spectaculos. Ia pulsul Toscanei diferit şi alege drumuri mai puţin bătute!

Sevilia (Spania): rezervaţii naturale de neratat

Capitala Andaluziei este al patrulea oraş ca mărime în Spania. Alături de Granada şi Córdoba, face parte din „triunghiul istoric andaluz“. Parcul Naţional Doñana, cunoscut pentru varietatea de specii de păsări, şi Parcul Natural de la Sierra Norte, rezervaţie Unesco, sunt două dintre obiectivele pe care ţi le recomandăm să nu le ratezi. Dacă iei la pas cartierele Triana şi La Macarena, vei avea ocazia să faci cunoştinţă cu deliciile gastronomiei locale. Spre sfârşitul lui septembrie, temperaturile încep să scadă treptat, însă vremea nu va fi friguroasă, ci respirabilă. Adică exact ceea ce ne dorim după un sezon torid!

Lisabona (Portugalia): în paşi de fado spre Ocean

Se află pe coasta de vest a Portugaliei, la Oceanul Atlantic, în locul unde râul Tejo se varsă în ocean. Inima Lisabonei se numeşte „Oraşul de jos“ sau „Baixa“ şi cele două monumente care atrag neîncetat turişti sunt Castelul São Jorge și Catedrala Santa Maria Maior. Deşi drumul până în Lisabona nu este foarte scurt (aproximativ 4 ore de zbor direct şi peste 4 ore cu escală), avantajul constă în preţurile decente. Merită să călătoreşti măcar o dată în viaţă în Portugalia! Combinaţia arhitecturală dintre vechi şi nou, bistrourile cochete, spectacolele de fado, preparatele culinare şi mai ales localnicii foarte prietenoşi sunt motive suficiente să alegi Lisabona ca destinaţie de vacanţă.

Recomandări:
– dacă mergi cu copiii, nu uita să iei cu tine haina de ploaie, dar şi crema de protecţie solară (temperaturile nu sunt la fel de ridicate ca în timpul verii, dar nici sub 20 de grade);
– fă-ţi asigurare medicală pentru perioada în care pleci;
– schiţează-ţi un program înainte de a porni la drum, pentru a şti exact ce vrei să vizitezi şi pentru a câştiga astfel timp în clipa în care ajungi la destinaţie.