Vernix caseosa, lanugo și eritrodermia fiziologică

De ce bebelușii sunt roșii-vineții când se nasc?

Ce este acea „mâzgă“, asemenea unui strat de grăsime, care le acoperă corpul? Și cum se explică stratul de puf/ de păr cu care vin pe lume? În termeni medicali, se numesc eritrodermie fiziologică, vernix caseosa și lanugo. Iată mai jos descrierea lor:

Trecerea de la viața intrauterină la viața extrauterină

Bebelușii stau în mediul intrauterin între 37 și 41 de săptămâni, cât este considerată durata de gestație normală. Un copil născut la 36 de săptămâni se numește prematur, însă între un prematur de 36 de săptămâni și unul de 35 sau 33 sunt diferențe considerabile. Cum este viața lor în burtica mamei? E cald și bine, primesc totul de la mamă, prin intermediul cordonului ombilical, mediul este umed, aproape steril, protejat. Sistemul lui cardiovascular este legat prin placentă de sistemul circulator al mamei, iar plămânii „funcționează“ datorită oxigenării pe care o primește tot de la mamă. După ce cordonul ombilical este secționat, ei vin într-un mediu care nu e nici cald, nici umed, nici steril și în care nu primesc nimic de-a gata. În acest context, este firesc ca un nou născut să nu se poată adapta instant. Și-atunci, cum se adaptează? Printr-o serie de procese de adaptare la viața extrauterină.

Vernix caseosa îl ajută să se adapteze

De la prima respirație, bebelușul va trece întrun ritm mai accelerat la început și din ce în ce mai lent pe parcurs, în special în primele 28 de zile, prin mai multe procese de adaptare la viața extrauterină, timp în care corpul lui va începe, treptat, să funcționeze autonom în mediul extern. Majoritatea acestor procese au și un răsunet clinic: apar transformări de la zi la zi. Unele sunt de ordin neurologic (sunt din ce în ce mai prezenți, mai puțin somnoroși), altele de ordin somatic. După ce se naște, este roșu, violaceu, și are pe el un fel de mâzgă, ca un strat de grăsime, în cantitate mai mare sau mai mică. Se numește vernix caseosa. Această „mâzgă“ l-a protejat, i-a îmbrăcat corpul cât a stat în lichidul amniotic. Pielea lui are structural, dar nu încă funcțional, glande sudoripare, glande sebacee care să-i producă umori (lichide pe corp) cu rolul de a-l apăra de factorii externi. Până când va intra în funcțiune, ea trebuie cumva protejată. Cu fiecare băiță, stratul de vernix caseosa se va duce (se remarcă în special după urechi, pe la pliuri, în cutele din zona gâtului).

Lanugo, o altă hăinuță care-l protejează

După ce se duce această „mâzgă“, se va observa sub ea un strat de păr, lanugo, o altă „hăinuță“ pe care a pus-o natura pe bebeluși. Dacă vernixul se Sfatul medicului Text: Dr. Luminița Spătariu, medic specialist în pediatrie Vernix caseosa, lanugo și eritrodermia fiziologică duce în primele zile după naștere, lanugo trece în trei, patru, până la șase săptămâni după naștere. Nu intrați în panică, mai ales dacă aveți o fetiță! Acest strat de păr, mai curând puf, va cădea, la fel ca și cel de pe scalp, odată ce foliculul pilos, existent în tegument, produce un fir matur.

De ce sunt bebelușii foarte roșii, aproape vineții la naștere? Prin cordonul ombilical, ei au primit de la mamă sânge. Când cordonul ombilical este secționat de către medicul ginecolog, acest transfer se oprește. Pe lângă sângele lui, în corp rămâne o cantitate de sânge din cel primit de la mamă. Așa apare policitemia fiziologică (sau prezența mai multor celule roșii). Policitemia fiziologică face ca bebelușii să aibă o valoare a hemoglobinei (parametrul anemiei) mai mare comparativ cu alte etape ale vieții. Surplusul respectiv de sânge, corelat și cu alti factori, dă o colorație mai roșiatică tegumentelor. În afară de asta, mânuțele și picioarele sunt vineții și reci, rămânând așa în jur de 6-8 săptămâni. De ce se întâmplă asta? Pentru că face parte tot din procesul de adaptare la viața extrauterină. Nemaifiind ajutat de mamă, în timpul perioadei intrauterine, el este nevoit să se descurce singur. Creierul, aparatul cardiovascular, plămânii și tubul digestiv sunt situate central, iar natura centralizează circulația. Pentru ca un organ să funcționeze bine, are nevoie de sânge. Când ești bebeluș, în primele zile/ săptămâni de viață, interacțiunea motorie cu mediul este redusă. Șiatunci mâinile și picioarele nu-ți trebuie în mod deosebit, ceea ce ai nevoie este ca organismul să primească în zona importantă sânge mai mult. Din acest motiv sângele din mâini și din picioare este direcționat spre zona centrală, cu scopul de a iriga mai bine centrul organismului. Cum se încălzesc extremitățile unui nou născut? Le punem șosețele, preferabil cât mai confortabile, ca să nu-i strângă, sau pantalonași cu tot cu șosete. Iar în cazul mâinilor, tragem manșeta bluzei/ body-ului, astfel încât să le acopere. Mănușile sunt recomandate afară, când este frig, nu în casă.