VIS a VIS – o expoziţie fotografică în scop caritabil

ciresarii_rgb_afis

Librăria Carturesti Verona a găzduit vernisajul expoziţiei de fotografie în scop caritabil “VIS a VIS”, semnată Dan Mirică. Fotograful a prezentat o selecţie din călătoriile realizate de când a început pasiunea pentru fotografie şi ne înfăţişează atât locuri din România, cât şi din Paris, Florenţa sau Maroc. Sunt 50 de lucrări, iar prin vânzarea fiecăreia se obțin venituri care vor fi donate Centrului de Plasament Cireşarii. Dan Mirică ne-a povestit mai mult despre iniţiativa sa.

1. Când şi cum ţi-a venit ideea de a-i ajuta pe copiii de la Centrul de Plasament Cireşarii?

Ideea mi-a venit in momentul in care am primit o suma de bani de la un lant de magazine in urma folosirii unei imagini de-a mea intr-o campanie de strangere de fonduri pentru copiii cu posibilitati reduse. Am considerat ca banii ar fi frumos sa fie folositi in acelasi scop, asa mi-a venit ideea cu organizarea acestei expozitii, urmand ca fotografiile sa fie predate Centrului de Plasament Ciresarii.

2. Ce vrei să le dăruieşti copiilor, prin această expoziţie, dincolo de partea materială?

In primul rand sa se bucure de imagini atunci cand le vad, mai departe vor trezi ceva in ei, ceva pentru fiecare in parte. Din punctul meu de vedere ceva din ceea ce eu am experimentat in momentul in care am facut fotografiile. Putin din libertate, din dorinta de a calatori, de a explora, de a descoperi, de a se pune in miscare dincolo de orice limitare.

3. Cât costă o lucrare? Acestea au preţ fix, variază una de cealaltă sau se licitează pentru ele?

O lucrare costa 140 lei si pretul este fix. Acest pret acopera costul unei lucrari ce merge la Centrul de Plasament si costul lucrarii care merge la persoana care o achita.

4. Cum procedează cumpărătorul, unde plăteşte? Tabloul îi este livrat?

Cumparatorul achita banii la mine si tot eu ma ocup de livrare. Am tinut sa ma implic total in tot procesul acesta.

5. Cât timp mai este activă această campanie şi unde pot citi mai multe cei interesaţi?

Expozitia este deschisa pana la 31 Octombrie 2014 si tot atunci se incheie si campania. Urmand ca pe viitor sa am in vedere sa dezvolt aceasta directie.

6. Spune-ne câteva vorbe despre tine, când ai devenit “călător” şi ce ai câştigat din aceste experienţe?

Timp de aproximativ 10 ani am lucrat in domeniul achizitiilor in doua companii mari de retail, pana la un moment dat cand mi-am propus sa fiu liber din toate punctele de vedere, si asa a aparut oportunitatea unui business pe parte fotografica. Doi ani am facut fotografie doar comercial pana in momentul in care am facut o calatorie in Maroc in 2012. Calatoria a trezit in mine pasiunea, pasiunea de a face fotografie din suflet, de a calatori si de a descoperi lumea cu alti ochi. Foarte multe am castigat, comunicarea cu oamenii apropiati dar si necunoscuti, a trezit in mine curiozitatea, dorinta de a descoperi atat locuri noi cat si locuri deja cunoscute insa sa le privesc din perspectiva mea, sa apreciez natura in toate formele si fenomenele ei. Pe scurt as putea spune ca m-am castigat pe mine.

7. Când a început pasiunea pentru fotografie?

Pasiunea a inceput in 2012 in urma calatoriei in Maroc insa de fotografie m-am apucat in 2010, atunci am pus mana pentru prima data pe un dslr. Pana atunci faceam poze doar cand mergeam in calatorii, asemeni oricarui turist.

8. Ai şi alte planuri de campanii caritabile pentru viitor?

Da, insa nu le pot numi planuri, sunt cateva idei care s-au conturat in urma acestei expozitii, si le las sa se aseze astfel incat la momentul potrivit vor deveni planuri si apoi actiune.